top of page
Zoeken

Meer werkenden volgen opleiding voor persoonlijke ontwikkeling

De coronacrisis heeft een positief effect op de persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Ongeveer de helft van de werkenden die besloten verder te leren koos voor een training of opleiding op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair en Springest.



Ongeveer 25% van de 1000 ondervraagden liet weten door de coronacrisis leergieriger te zijn geworden. 45% liet zich bijscholen om in het huidige vakgebied.


Vooral 18 tot 49-jarigen, hoger opgeleiden, zelfstandig ondernemers en zzp'ers hebben sinds de coronacrisis meer ambitie op het vlak van bijscholing in vergelijking met 50 tot 67-jarigen, mensen met een middelbare opleiding en mensen in loondienst. Meer vrouwen dan mannen voelen zich gemotiveerd om bij te leren.


Coronacrisis doorbreekt de vaste routine


Marianne van Woerkom, hoogleraar positieve organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, herkent dit beeld. "Persoonlijke ontwikkeling is een trend die we al jaren zien. Dat heeft te maken met een nieuwe generatie werknemers. Zij vinden het niet alleen belangrijk dat ze met hun werk de kost kunnen verdienen, maar ook dat ze een loopbaan vinden die bij hen past."


De coronacrisis heeft deze ontwikkeling volgens Van Woerkom versneld. "Veel werknemers grijpen deze periode aan om meer na te denken over wat ze gelukkig maakt in hun werk en wat zij daarvoor nodig hebben. De coronacrisis betekent voor veel mensen een doorbreking van de vaste routine. De vorm van werkzaamheden is veranderd, mensen werken thuis. Die verandering nodigt uit tot reflectie op wat belangrijk is en wat gelukkig maakt. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je een baan vindt én houdt die bij je past."


“Als je goed functioneerde en loyaal was, was je in principe zeker van je baan. Dat is veranderd.”


Persoonlijke ontwikkeling wordt volgens hoogleraar psychologie Jaap van Muijen ook steeds meer door werkgevers verlangd. "Voorheen deed het er als werknemer vooral toe of je je werk goed deed. Als je goed functioneerde en loyaal was, was je in principe zeker van je baan. Dat is veranderd. Tegenwoordig vraagt de werkgever steeds vaker wat je toegevoegde waarde is. Die vraag kun je alleen beantwoorden door je te blijven ontwikkelen. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak", legt Van Muijen uit.


NL Leert Door


Ook de overheid stimuleert persoonlijke ontwikkeling van werknemers door middel van de NL Leert Door subsidie. Er zijn een flink aantal opleiders die NL leert door subsidie hebben gekregen. Bij deze opleiders kun je gratis cursussen volgen. Een ideale manier om jouw kennis of skills uit te breiden en te updaten. Belangrijk, want de cursus of opleiding die je gaat doen kan ook een eerste stap zijn richting omscholing naar een ander beroep of andere loopbaan met betere arbeidsmarktkansen. Om een cursus of training te volgen, hoef je je alleen nog maar aan te melden bij een van de opleiders die subsidie heeft gekregen. De opleider handelt verder de administratie en kosten af.



50 weergaven0 opmerkingen
bottom of page