Een nieuw jaar betekent ook weer de nodige veranderingen op de arbeidsmarkt en in het arbeidsrecht. Ondertussen is ook de opvolger van Wouter Koolmees bekend als Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Karien van Gennip (CDA).
Dit zijn de meest in het oog springende wijzigingen:
Sinds 1 januari 2022 geldt er voor bedrijven een algeheel verbod op rookruimtes (niet alleen binnen de muren van het kantoor, de fabriek, winkel etc., maar ook in bijvoorbeeld bedrijfsauto’s).
Vanaf 1 januari 2022 kunnen werkgevers aan werknemers een onbelaste thuiswerkvergoeding van € 2,- per thuiswerkdag (of gedeelte ervan) geven.
De maximum transitievergoeding is verhoogd naar € 86.000,- of één jaarsalaris als dit meer bedraagt dan dit bedrag.
Vanaf 2 augustus 2022 krijgen ouders onder voorwaarden recht op gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
In de zomer van 2022 wordt de Europese richtlijn ‘Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ geïmplementeerd. Hierin is o.a. bepaald dat verplichte scholing voortaan altijd voor rekening van de werkgever komt (en studiekostenregelingen dus niet meer in alle gevallen, rechtsgeldig, standaard gesloten kunnen worden) en werkgevers alleen nog maar onder heel strikte voorwaarden nevenwerkzaamheden mogen verbieden. Voor werkgevers is het dus verstandig om voor de zomer nog eens goed naar de formats van o.a. de arbeidsovereenkomsten te (laten) kijken.
Ontvang jij een transitievergoeding? SWITCH Loopbaanadvies helpt graag. Bekijk de mogelijkheden.
Comments