De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) wordt voorlopig niet ingevoerd. De Belastingdienst en het UWV hebben aangegeven het huidige kabinetsvoorstel niet te kunnen uitvoeren. Minister Eddy van Hijum werkt aan een vernieuwd plan, maar verwacht dit niet vóór de zomer te kunnen presenteren.
Verzekering voor zzp'ers
Het plan, een initiatief van voormalig minister Karien van Gennip, beoogde dat zzp'ers een deel van hun inkomen zouden besteden aan een premie voor een verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid (baz). Deze verzekering zou zzp'ers bij langdurige arbeidsongeschiktheid een uitkering bieden van circa 70% van hun eerdere inkomen. Alle zzp'ers met winst uit hun onderneming zouden verplicht worden deze verzekering af te sluiten.
Grote uitdagingen
"Het realiseren van een verplichte verzekering voor meer dan een miljoen zelfstandigen is een enorme uitdaging. Ongeacht de precieze invulling legt dit een zware druk op de al beperkte capaciteit van uitvoerende instanties," stelt de minister.
De Belastingdienst bestempelt het plan als "niet uitvoerbaar" en heeft geen invoeringsdatum genoemd. Het UWV noemt het voorstel "niet uitvoerbaar, tenzij" en ziet pas mogelijkheden vanaf 1 januari 2030. Beide organisaties waarschuwen voor problemen rondom de gekozen grondslag 'winst uit onderneming', die zou leiden tot complexe terug- en nabetalingen.
Daarnaast kampen de uitvoerende instanties al met bestaande capaciteitsproblemen en lopende hersteloperaties, waardoor implementatie op korte termijn niet haalbaar is.
Commentaires