top of page
Zoeken

Recordkrapte op de arbeidsmarkt: nog nooit zo veel vacatures en zo weinig beschikbare mensen

Het vinden van een nieuwe baan is makkelijker dan ooit. De verhouding tussen het aantal openstaande vacatures en het aantal mensen op zoek naar werk, was nog nooit zo groot, meldt uitkeringsinstantie UWV.In de laatste vijf kwartalen liep de spanning op de arbeidsmarkt snel op. Sinds begin vorig jaar herstelde de economie van de coronacrisis, wat zorgde voor veel vraag naar personeel. In het afgelopen jaar steeg het aantal vacatures met 80 procent.Het aanbod van personeel is juist klein. De groep mensen die minder dan zes maanden in de WW zit halveerde bijna. Bij deze groep mensen, die nog maar kort zonder werk zit, is de kans het grootst dat ze snel weer werk vinden. Om die reden gebruikt het UWV dit criterium om de spanning op de arbeidsmarkt te meten.


Bijna alle beroepen


De krapte strekt zich uit over de totale economie. Er zijn slechts vier beroepsgroepen waar geen tekort is aan geschikt personeel. Wie zoekt naar chauffeurs, mensen in de bouw en industrie, schilders of reisbegeleiders slaagt daar nog relatief makkelijk in, volgens het UWV.

In de overige 88 beroepscategorieën die het UWV hanteert is sprake van een krappe of zelfs zeer krappe situatie.Ben jij op zoek naar advies over je loopbaan? Neem contact op met SWITCH Loopbaanadvies. Wij helpen graag.

Commentaires


bottom of page