top of page
Zoeken

Prognose UWV: herstel op de arbeidsmarkt in 2021 en 2022

Net als de gunstige vooruitzichten van het CPB laat ook de UWV arbeidsmarktprognose van juni 2021 zien dat er voor 2021 en 2022 positieve vooruitzichten zijn. De economie groeit in beide jaren. In 2021 neemt het aantal gewerkte uren toe. In 2022 gaat ook het aantal banen toenemen.Klein verlies van banen in 2020


In 2020 is het aantal banen met 0,4% gedaald. Het aantal gewerkte uren nam veel sterker af, namelijk met 3,4%. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) speelde hierin een grote rol in. Ondanks het verlies aan werkuren, konden veel banen behouden blijven. Vooral in de luchtvaart, reisbranche, horeca, en cultuur, sport & recreatie werden veel banen ondersteund door de NOW.


Veerkrachtige Nederlandse economie werkt door op de arbeidsmarkt


Het herstel van de arbeidsmarkt is inmiddels zichtbaar. Vooral in het aantal gewerkte uren. Voor 2021 verwacht UWV dat het aantal gewerkte uren met 2% stijgt en in 2022 met 1,5%. Het duurt wat langer voordat het herstel ook leidt tot meer banen. UWV verwacht eerst nog een lichte krimp van het aantal banen in 2021 (van -0,1%) en in 2022 weer een groei van 1,3%.


Verschillen tussen sectoren: van krimp tot groei


De verschillen tussen sectoren zijn groot. In de meeste sectoren die in 2020 flink geraakt zijn door de crisis en contactbeperkende maatregelen, neemt het aantal banen in 2021 nog af.


Dat geldt bijvoorbeeld voor:

  • cultuur, sport & recreatie (-4,3%)

  • vervoer en opslag (-2,8%)

  • horeca (-1,5%)

In de volgende sectoren neemt het aantal banen dit jaar toe:

  • uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling (2,4%)

  • openbaar bestuur (2,2%)

  • specialistische zakelijke diensten (2,1%)

De uitzendbranche was in 2020 nog een van de sectoren met de grootste banenkrimp, maar in 2021 is het de sterkste groeier. Dit komt doordat de uitzendbranche als 1e reageert op veranderingen in de economie. Werkgevers kiezen na afloop van de crisis vaak eerst voor flexwerkers. Er is nog geen sprake van volledig herstel van werkgelegenheid in deze sector.


Baanverliezers uit de eerste lockdown snel aan het werk


Ondanks de economische impact van de lockdowns, is de werkloosheid relatief weinig toegenomen. Uit onderzoek van UWV blijkt dat 61% van de werknemers die tussen maart en oktober 2020 hun baan verloren, binnen 6 maanden weer werk vond. Ook in de horeca en de cultuur, sport & recreatiesector vond een groot gedeelte van de baanverliezers binnen 6 maanden weer werk. Terwijl dit sectoren zijn die hard geraakt werden door de coronacrisis. In de horeca vond 63% van de baanverliezers binnen 6 maanden weer werk en in de cultuur, sport & recreatie was dit 59%. De gevolgen voor werknemers die na de 2e en 3e lockdown hun baan kwijtraakten, zijn nog niet bekend.


De baanverliezers in de horeca en de cultuur, sport & recreatie vonden over het algemeen weer werk in de sector waar zij eerder werkten. In de reisbranche en de luchtvaart is dit anders. Van de baanverliezers in de reisbranche die binnen 6 maanden werk vonden, vond 90% werk in een andere sector. In de luchtvaartsector was dit 87%.


Bron: UWV

108 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page