Het CBS heeft voor de zesde keer “De arbeidsmarkt in cijfers” gepubliceerd. In deze editie staan de jaarcijfers van 2020 centraal, op basis van de gegevens die per begin april 2021 beschikbaar waren.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt waren uitzonderlijk in 2020. Doorgaans reageert de arbeidsmarkt met enige vertraging op economische ontwikkelingen. Door de ingrijpende maatregelen waarmee de coronapandemie gepaard ging, en de steunmaatregelen, was de ontwikkeling op de arbeidsmarkt anders dan in voorgaande crises.
De Nederlandse economie, in omvang de zeventiende van de wereld, groeide stevig in de jaren 2014 tot en met 2019. Dat had ook zijn uitwerking op de arbeidsmarkt; de werkgelegenheid groeide fors en vanaf eind 2017 heerste er krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt, wat wil zeggen dat er relatief veel vacatures per werkloze open stonden.
In 2020 kreeg Nederland te maken met de coronacrisis. Het jaarcijfer van de economische groei kwam uiteindelijk uit op –3,7 procent, eenzelfde krimp als in 2009, bij de vorige economische crisis. Gedurende het jaar waren de mutaties veel groter. In het tweede kwartaal kromp de Nederlandse economie ruim 8 procent, vooral doordat consumenten tijdens de lockdown minder uitgaven. Er werd gesproken over een ‘catastrofe die zijn weerga niet kende’. In het derde kwartaal veerde de economie weer op, met een groei van bijna 8 procent. Dergelijke grote veranderingen zijn ongekend voor Nederland. De economische ontwikkeling leek wel een achtbaan.
Comments