top of page
Zoeken

Thuiswerker streeft naar een betere balans tussen werk en privé

Bijna een derde van de werkende Nederlanders hoopt in het nieuwe jaar de verhouding tussen werken en privé meer in balans te krijgen. Verder willen mensen in het nieuwe jaar vaker een korte vakantie opnemen als ze thuiswerken en meer sporten. Ook willen ze hun eigen werkplek beter inrichten, omdat driekwart er rekening mee houdt dat vanuit huis werken waarschijnlijk een blijvertje is, zeker in 2021.In 2019 bleek uit diverse onderzoeken dat de werkende Nederlander vooral in zichzelf wilde investeren met opleidingen, cursussen en trainingen. Ook stond er een betere balans aanbrengen tussen werk en privé op het lijstje van goede voornemens. Toen kon echter niemand vermoeden dat voor velen het thuiswerken de standaard zou worden. Hierdoor werd de scheiding tussen werk en privé veel vager. Het streven naar een betere balans is gegroeid van 25% naar 30% voor het komend jaar. Het thuiswerken blijkt echter wel goed te bevallen en het voornemen om meer thuis te werken is gestegen van 12% naar 17%.


Aandacht voor duurzaamheid toegenomen


In 2020 waarin voor de meeste mensen veel veranderde, neemt de aandacht voor duurzaamheid toe. Inmiddels vindt 55% van de ondervraagden het belangrijk dat de organisatie waar men werkt, zich inzet voor een duurzame bedrijfsvoering. Hetzelfde percentage vindt dat de organisatie waarvoor men werkt duurzamer functioneert dan 5 jaar geleden. Vorig jaar was dat net iets meer dan 46%. Ruim 70% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat zijn of haar baan betekenisvol is en waarde toevoegt aan de maatschappij.


Gezonder leven, vaker een korte vakantie, meer sociale contacten


Het onderzoek toont aan dat de trend onder werkenden om gezonder te gaan leven doorzet. Ruim twintig procent van de ondervraagden wil hieraan in 2021 meer aandacht besteden. Van de mensen die al thuiswerkten in 2020 wil ruim 40% meer tijd reserveren voor extra beweging en sporten. Ruim een derde wil vaker een korte vakantie opnemen om even los te komen van het werk. Ook de wens naar meer tijd voor sociale contacten steeg, van 15% naar 19%.


Hoe zien de voornemens voor 2021 eruit wat betreft thuiswerken?


  • Ruim 20% wil de thuiswerkplek gezelliger inrichten.

  • 27% wil de thuiswerkplek beter inrichten door te letten op o.a. zithouding, verlichting, comfort.

  • 10% wil zich in 2021 nog meer op het werk focussen en geen huishoudelijke klusjes tussendoor doen.


Bron: BEFrank

40 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page