top of page
Zoeken

Carrière- en loopbaantrends in 2021Niemand heeft de correcte loopbaantrends voor 2020 goed kunnen voorspellen, omdat we de pandemie niet hebben voorzien. Ieders carrière is op de een of andere manier beïnvloed sinds COVID-19 de wereld in zijn greep houdt. Als we vooruitkijken, zien we enkele nieuwe trends en ingrijpende veranderingen die van invloed zullen zijn op jouw carrière en de zoektocht naar een baan.


THUISWERKEN BLIJFT

Werkgevers maken een transitie door, voor sommigen is dit goed nieuws en komen er meer kansen. Millennials en mensen uit generatie Z lijken het meest een hekel te hebben aan thuiswerken, omdat hun sociale leven vaker verbonden is met hun werk. Terugkeren naar kantoor zal maar langzaam op gang komen, en bij veel bedrijven gebeurt dit pas nadat de meeste mensen zijn ingeënt met de beschikbare vaccins.


DE ERGERNIS OVER ZOOM, SKYPE, TEAMS ETC. ZAL TOENEMEN

Veel mensen hebben een hekel aan alle Zoom-meetings en het gemis aan persoonlijk contact met klanten, leveranciers of collega's. Als de werkdag voorbij is, sluiten medewerkers hun computer af en raken ‘m niet meer aan.


HET AANTAL ONTSLAGEN ZAL TOENEMEN

Er zullen het hele jaar door grote hoeveelheden ontslagen vallen. Werkgevers in alle sectoren zullen de broekriem aanhalen omdat ze kosten moeten beheersen, en veel bedrijven moeten worstelen om te overleven. De meeste banen die in 2020 verloren zijn gegaan in de horeca-, luchtvaart-, cruise-, olie- en gas-, auto-, vrijetijds- en entertainmentsectoren zullen niet terugkeren in 2021. Volgens McKinsey zullen veel zwaar getroffen sectoren zich niet herstellen tot 2025, met name in de sectoren kunst, amusement, recreatie, hotel, restaurants, educatieve diensten, transport, productie en olie en gas.


VERANDERENDE CARRIÈRES

Het verlies van hun baan zal veel werkloze werknemers dwingen van baan te veranderen, omdat hun branche nog steeds problemen ervaart en ze geen werk kunnen vinden in hun oude vakgebied. Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het behalen van nieuwe diploma’s en het leren van een nieuw vak worden steeds belangrijker om mensen in staat te stellen te switchen naar nieuwe, andere carrières en banen.


LOYALITEIT ZAL DALEN

Sommige mensen klagen dat ze in een vacuüm werken en een hekel hebben aan isolatie. Anderen voelen helemaal geen verbinding of loyaliteit richting hun werkgever meer nu ze thuis werken. De loyaliteit richting bedrijven zal afnemen naarmate mensen zich meer zorgen maken over hun eigen toekomst. Een direct resultaat zal zijn dat werknemers hun cv verfraaien en LinkedIn updaten om ergens anders een betere en nieuwe baan te kunnen vinden.


VACATURETRENDS

Het aantal nieuwe vacatures is in november flink gedaald volgens het Ministerie van SZW, en zal ook in december achterblijven. Verwacht wordt dat veel werkgevers pas in het tweede kwartaal 2021 opnieuw beginnen met werven. Het wervingsproces zal traag verlopen en veel langer zal duren dan voorheen.


SOLLICITATIEGESPREKKEN

Dit proces zal veel langer duren dan ooit tevoren. Verwacht 3-8 sollicitatiegesprekken te hebben voordat je een baan wordt aangeboden. Werkgevers zijn nerveus wanneer ze je niet persoonlijk kunnen ontmoeten en laten kandidaten verschillende extra gesprekken en online assessments doorlopen voordat ze beslissen. Volgens carrière-experts onderschatten sollicitanten onderschatten hoe moeilijk het is om uit te blinken in een online sollicitatiegesprek en op deze manier een nieuwe baan te vinden. Velen zijn erg verrast als ze worden afgewezen.


MEN ZAL VAKER PROFESSIONELE CV-SCHRIJVERS INHUREN

De uitdagende arbeidsmarkt zal meer mensen ertoe aanzetten om een ​​professionele cv-schrijver in te huren die hun vaardigheden, ervaring en prestaties op de juiste manier kunnen weergeven.


SALARISONDERHANDELINGEN

Goed nieuws! Als een werkgever eenmaal besluit om jou de baan aan te bieden, heb je een goede kans op een gunstige salarisonderhandeling. Je bent dan namelijk al flink door de molen gegaan (meer dan in het pre covid-tijdperk) en de werkgever wil jou op dat moment koste wat kost binnenhalen. Wees voorbereid op salarisvragen en ken de beste strategieën voor het onderhandelen over salaris en extraatjes.


SOLLICITATIEBRIEVEN WORDEN BELANGRIJKER

Een goedgeschreven sollicitatiebrief wordt weer essentieel om je te onderscheiden van de concurrentie. Algemene of standaardbrieven zullen waarschijnlijk sneller door werkgevers worden afgewezen.


HET VINDEN VAN EEN BAAN GAAT LANGER DUREN

De zoektocht naar een baan in 2021 zal voor iedereen veel langer duren. Reken op 6 tot 12 maanden.


BOOMERS GAAN MASSAAL MET PENSIOEN

Veel boomers vinden het lastig om met de uitdagingen van de pandemie om te gaan. Sommigen zijn dit jaar vervroegd met pensioen gegaan. Deze trend zet zich voort in 2021. Oudere werknemers zullen door werkgevers sneller worden ontslagen. Deze trend zal van invloed zijn op alle functieniveaus, inclusief leidinggevenden, werknemers op middenniveau en werknemers op lager niveau.


HET AANTAL BURNOUTS ZAL TOENEMEN

Een groter aantal mensen zal lijden onder zorgen over baanverlies, thuiswerken, isolement en zich overwerkt voelen. Werknemers in de gezondheidszorg, leidinggevenden en eigenaren van kleine bedrijven en ZZP’ers zullen het vaakst het risico lopen op het krijgen van een burn-out.


PAS AFGESTUDEERDEN

De werkloosheid onder pas afgestudeerden zal hoog blijven. Pas afgestudeerden zullen vaker banen accepteren die beneden hun opleidingsniveau liggen. Goedbetaalde banen liggen minder voor het oprapen. Veel afgestudeerden zullen ontmoedigd raken door de slechte arbeidsmarkt. Sommigen zullen het zoeken opgeven en besluiten opnieuw een studie te gaan volgen.

Comments


bottom of page